Home Belastingen Hoe werkt de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek?

Hoe werkt de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek?

Bij vrijwel iedere vorm van investering binnen de ondernemen bestaat het recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, ook wel afgekort als KIA. Wanneer binnen de grenzen van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek geïnvesteerd wordt kan dit een belastingvoordeel opleveren. Indien buiten deze grens getreden wordt kan er geen gebruik worden gemaakt van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Maar hoe zit deze regeling precies in elkaar?

Extra aftrek op de winst 

Ondernemers die bekend zijn met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek proberen ieder jaar investeringen zo te verdelen dat precies binnen de grenzen geïnvesteerd wordt. De zogeheten korting die hierbij komt kijken, kan namelijk als extra aftrek op de winst opgevoerd worden. Behalve de reguliere afschrijvingen mag namelijk een jaarlijks vastgesteld percentage van het investeringsbedrag afgetrokken worden.

Ontworpen voor kleine investeerders 

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is ontworpen voor relatief kleine investeringen tot een bedrag van € 107.848 (2020). Vanaf dit bedrag loopt de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek van 28% af. De totale jaarlijkse investering tot waar de KIA van kracht is bedraagt voor 2020 € 323.544. Hierbij moet rekening worden gehouden met een minimale investering van € 2.400.

Jaarlijkse investeringen onder het minimum van € 2.400 of boven het maximum van € 323.544 kunnen niet onder de KIA worden meegenomen.

Plannen, samenvoegen of afscheiden 

Om optimaal van deze regeling gebruik te maken is het dan ook belangrijk om jaarlijks investeringen te plannen. Het clusteren van investeringen is onder ondernemers een veel voorkomende strategie waardoor ieder jaar het maximale potentieel uit de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek gehaald kan worden.

Een goed voorbeeld is wanneer u als ondernemer twee investeringen van € 2000 voor de komende twee jaar heeft staan. Indien deze twee investeringen ieder in een eigen jaar verricht zouden worden, kunt u geen aanspraak op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek maken. Door er echter voor te kiezen om deze twee investeringen in hetzelfde jaar te clusteren kunt u wel gebruikmaken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Hierdoor creëert u een KIA van € 1120.

Grote investeringen worden daarentegen idealiter gesplitst om de bovengrens van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek te vermijden. De bovengrens van € 323.544 kan voor diverse investeringen snel bereikt worden waardoor het belastingvoordeel verdwijnt. Een investering van € 600.000 zou daarom beter in twee jaar opgesplitst kunnen worden waardoor twee keer de KIA kan worden ingezet.

Niet binnen vijf jaar afschrijven

 

De bovenstaande uitleg is alleen van toepassing wanneer de investering niet binnen vijf jaar compleet wordt afgestoten. Wordt een investering wel binnen deze termijn afgestoten, bent u verplicht om de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek aan de Belastingdienst over de opbrengsten terug te betalen.

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek wordt jaarlijks bijgesteld 

De onder- en bovengrens van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek wordt ieder jaar bijgesteld, net als de grens waarop het maximale percentage van 28% van kracht is. Het is als ondernemer dan ook belangrijk om actief op de hoogte te blijven van de regelgeving omtrent de KIA. Op deze website worden ieder jaar de grenzen naar actualiteit bijgesteld zodat u precies weet met welke investeringslimieten rekening moet worden gehouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Wat komt er bij een eerste werknemer kijken?

De meeste ondernemers ervaren het aannemen van de eerste werknemer als een grote uitdaging. Bij het aannemen van een werknemer, vooral als het de...

Wat gebeurt er als de btw-aangifte te laat wordt ingediend of betaald?

De Belastingdienst stuurt ieder kwartaal ondernemers fysiek en digitaal een bericht om aan te geven dat het tijd is om de btw-aangifte in te...

Hoe werkt de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek?

Bij vrijwel iedere vorm van investering binnen de ondernemen bestaat het recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, ook wel afgekort als KIA. Wanneer binnen de grenzen...

Crowdfunding

Crowdfunding Crowdfunding, vrij vertaald “financiering door de menigte (the crowd)”, is een alternatieve vorm van financiering waarbij (startende) ondernemers, die moeilijk toegang krijgen tot...

Recente reacties