Home Recht Auteursrechten uit uw vennootschap halen!?

Auteursrechten uit uw vennootschap halen!?

Inkomsten uit auteursrechten

Auteursrechten? U moet dit ruimer zien dan enkel het schrijven van een boek voor een uitgeverij of het schrijven van artikels voor een krant. In feite slaan auteursrechten gewoonweg op creatieve prestaties. Ook o.m. het ontwikkelen van een computerprogramma, van een app, het componeren van een lied vallen daar dus onder.

Fiscaal gunstig? Ja. Draagt u als natuurlijke persoon auteursrechten over aan iemand die ze exploiteert, dan betaalt u privé op die inkomsten slechts 15% roerende voorheffing. Voor uw auteursinkomsten geldt er bovendien een forfaitaire kostenaftrek van 50%, waardoor u er de facto slechts 7,5% belastingen op betaalt. Voor uw inkomsten tussen € 15.661 en € 31.320 is er een forfait van 25% of m.a.w. een belastingdruk van 11,25%. Dat is een pak beter dan de gewone belastingtarieven tot 50% die u privé op uw inkomsten betaalt. Geen wonder dat de fiscus zich zorgen begint te maken…

Tip. De fiscus heeft echter aangegeven geen extra controles te gaan uitvoeren.

Let op 1! Bedragen uw inkomsten uit auteursrechten in 2017 meer dan € 58.720, dan betaalt u op het bedrag daarboven tot 50% belastingen.

Let op 2! Ook uw bvba kan auteursrechten ontvangen, maar daar geldt dat gunstregime niet voor. Die inkomsten worden bij uw bvba tegen het gewone vennootschapstarief belast.

Auteursrechten uit uw vennootschap?

Is dat wel mogelijk? Jawel. Uiteraard moet er dan sprake zijn van auteursrechten. In de zaak die voor de zgn. Rulingsdienst kwam (ruling nr. 2017.192, 06.07.2017) , ging het om een zaakvoerder die exclusief brilmonturen ontwierp voor zijn bvba die de brilmonturen op de markt bracht. In ruil daarvoor kreeg hij dan een percentage van de omzet uitgekeerd als zgn. concessie uit auteursrechten. De Rulingdienst was het daarmee eens.

Tip. U laat het best een gedetailleerde auteursovereenkomst opstellen met uw bvba.

Hoeveel auteursvergoeding vragen? Dat was vooral het punt waarover de zaakvoerder in kwestie op voorhand zekerheid wenste. Hij wilde 10% tot 15% vragen afhankelijk van de netto-omzet die de bvba behaalde uit de verkoop van de brilmonturen. Vermits dit ongeveer het percentage is dat ook een zgn. derde daarvoor kan vragen, was dit geen probleem voor de Rulingdienst.

Tip. Die 10% tot 15% ligt trouwens in de lijn van eerdere rulinguitspraken.

Weliswaar beperkt. De auteursvergoeding mag nl. niet hoger zijn dan 50% van het resultaat van het betrokken boekjaar vóór belasting en vóór aanrekening van de auteursvergoeding. Uw boekhouder kan u die cijfers bezorgen. Zit u boven die 50%, dan dient uw auteursvergoeding verminderd te worden tot het maximum van 50%.

Tip. Heeft die beperking tot gevolg dat uw vergoeding minder bedraagt dan 5% van de netto-omzet van uw bvba, dan moet die niet toegepast worden.

Uw loon laten zakken? Dat gaat in principe niet zomaar. Daarenboven moet u, aldus de Rulingdienst, minstens € 36.000 loon opnemen. Doet u dat niet, dan wordt de auteursvergoeding beperkt tot 5% van de netto-omzet. Doorgaans is dat echter geen probleem vermits die € 36.000 (€ 45.000 vanaf 2018) het minimum is opdat uw bvba het verlaagd vennootschapstarief kan toepassen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Wat komt er bij een eerste werknemer kijken?

De meeste ondernemers ervaren het aannemen van de eerste werknemer als een grote uitdaging. Bij het aannemen van een werknemer, vooral als het de...

Wat gebeurt er als de btw-aangifte te laat wordt ingediend of betaald?

De Belastingdienst stuurt ieder kwartaal ondernemers fysiek en digitaal een bericht om aan te geven dat het tijd is om de btw-aangifte in te...

Hoe werkt de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek?

Bij vrijwel iedere vorm van investering binnen de ondernemen bestaat het recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, ook wel afgekort als KIA. Wanneer binnen de grenzen...

Crowdfunding

Crowdfunding Crowdfunding, vrij vertaald “financiering door de menigte (the crowd)”, is een alternatieve vorm van financiering waarbij (startende) ondernemers, die moeilijk toegang krijgen tot...

Recente reacties